Compte enrere per al nou molí de PONS

El nou molí PONS ja és una realitat, i ha estat fruit d’un procés de disseny i construcció que ens ha ocupat durant gairebé 4 anys en diferents fases que han anat des de la decisió de la seva ubicació, passant per un extens anàlisis de necessitats de producte i de procés, i fins al seu disseny tecnològic i la seva construcció.
La nova instal·lació forma part d’un projecte d’expansió que PONS va engegar al 2020, i amb el qual s’ha invertit de manera important en tota la fase de producció agrícola i de transformació, fent que l’activitat empresarial de la companyia a la zona de L’Albagés hagi incrementat exponencialment.

El moli neix de la necessitat de transformar la producció de les 230 Ha d’olivera en cultiu superintensiu, que se sumen a les 120 Ha d’olivera en cultiu tradicional, per aconseguir uns olis de màxima qualitat que permetin garantir la comercialització de les games altes dels productes que PONS posa al mercat a nivell mundial.

El nou molí és un complement ideal al molí tradicional que l’empresa té al poble de L’Albages. Un molí de pedres que encara utilitzem per la producció d’olis d’Arbequina tradicional, per una gama de productes envasats que comercialitzem amb tota la història i tradició com a segell d’origen.

El pas del temps, amb el canvi climàtic de la ma, ens ha portat un repte afegit en el disseny del nou molí i en la definició de la maquinària necessària per dur a terme el procés amb garanties d’èxit. La realitat és que en els darrers anys ens estem trobant amb freds més tardans, i temperatures estivals que s’allarguen en el temps fins a cobrir gran part del mes d’Octubre. Això suposa un problema en la producció d’oli d’oliva de qualitat. Les temperatures elevades afecten de manera important en la correcta maduració de l’oliva, però tenen un efecte crític en el procés de transformació i extracció de l’oli.

Per tot això exposat anteriorment, un equip multi-disciplinar de l’empresa va estar força temps analitzant el sector, les màquines d’extracció de diferents fabricants, viatjant pels principals països productors per visitar instal·lacions a Espanya, Itàlia i Portugal, aprenent de les experiències d’altres productors de qualitat, per arribar a dissenyar un molí innovador, una instal·lació única que ha de ser un referent dins del sector de l’oli d’oliva.

El control de la temperatura i del temps són els dos factors més importants durant el procés de transformació.

PONS contempla la producció d’oli d’oliva com un procés que arrenca al camp amb la recol·lecció de les olives en el moment òptim, i que s’ha de produir sense interrupcions fins que s’hagi obtingut l’oli d’oliva de la màxima qualitat. La logística de camp i de transport fins al molí han de funcionar a la perfecció, sense interrupcions que provoquin escalfament del fruit.

Perquè els temps de transport siguin curts i permetin una protecció de l’oliva davant dels problemes de sobrepressions i escalfaments, el molí s’ha ubicat en el centre de l’explotació agrícola, assimilant el concepte de pago, molt reconegut en les produccions agrícoles de qualitat, i que l’empresa ja està utilitzant per la producció dels seus vins Clos Pons.
La instal·lació està preparada amb una càmera frigorífica, que ha de permetre rebaixar la temperatura de l’oliva els dies que la climatologia sigui adversa i la temperatura ambiental ens porti un fruit excessivament calent per iniciar el procés d’extracció amb garanties de qualitat. Aquesta és la única situació en la que es contempla un allargament dels temps de transformació, i és quan l’oliva quedarà reposant a la càmera de fred.

El molí està dotat d’una doble línia de producció, on la quantitat i la qualitat aniran agafades de la ma. Les produccions d’olis especials i les produccions varietals d’altíssima qualitat compartiran una instal·lació plena de sistemes de climatització, amb ambients controlats on s’eviten les oxidacions, i on la preservació dels paràmetres qualitatius dels olis d’oliva estan permanentment sota control.

El molí PONS és un molí 4.0. Des del camp i fins a la bodega d’olis, controlem el procés amb sensors, detectors i equips d’anàlisi que ens permetran recollir el màxim de dades, per analitzar-les i treballar-les, per aconseguir una presa de decisions que ens condueixi a l’excel·lència en l’obtenció dels olis d’oliva.
L’equip de PONS té un gran repte per davant. En el temps que portem treballant en aquest projecte hem estat un focus d’atenció. El nou molí és una instal·lació pionera, única i innovadora. El sector ens observa, i això ens motiva en el camí per aconseguir els millors productes per als nostres clients.

Albert Escudero
COO / Chief Operating Officer PONS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *