Des del punt de vista nutricional de l’oli d’oliva de la varietat Arbequina es caracteritza per presentar un contingut mitjà en àcid oleic i un alt nivell d’àcids grassos essencials (linoleic i linolènic), que li confereix la seva fluïdesa característica i els seus beneficis per la salut.
I és que la varietat Arbequina, la relació entre els àcids grassos monoinsaturats omega 9 i els poliinsaturats omega 3 i 6 és equilibrada, potenciant així els efectes cardiovasculars d’aquest oli.
Hem de tenir en compte que, en ingressar en el nostre cos, els àcids grassos omega 3 i omega 6, competeixen entre ells fent que un excés d’un d’ells inhibirà la síntesi de l’altre. Un dels beneficis de les grasses omega 9 és que no interfereixen en el metabolisme de les omega 3, permetin que cada un compleixi amb les seves funcions en l’organisme de manera adequada, aconseguint un equilibri saludable. És a dir, és necessari incorporar proporcions equilibrades d’àcids grassos essencials i no essencials per mantenir una bona salut cardíaca i el benestar general, i això ho podrem aconseguir consumint oli d’oliva verge extra de la varietat Arbequina.
Àcid oleic monoinsaturat.
L’àcid oleic és un àcid gras monoinsaturat de la sèrie omega 9 que podem trobar en gran proporció en l’oli d’oliva. Encara que el nostre organisme el produeix, és important incorporar- lo amb l’alimentació per aconseguir la quantitat adequada.
S’ha comprovat que l’àcid oleic pot contribuir a disminuir el risc de malalties cardiovasculars, augmentant el nivell de colesterol HDL “bo” (que retira el colesterol de les parets arterials i el porta de tornada al fetge) i disminueix el nivell de colesterol LDL “dolent” (que porta el colesterol des del fetge a la resta de cos); per tant, facilita l’eliminació de l’acumulació de plaques en les parets arterials que poden ser la causa d’un accident cardiovascular. A més, l’àcid oleic té un efecte beneficiós en la regulació del metabolisme de les grasses i l’equilibri del pes corporal. Per tant, aquest àcid gras té un paper molt important a l’hora de mantenir una alimentació sana i un pes corporal saludable.
Àcids grassos essencials: linoleic i linolènic
El linoleic i el linolènic són àcids grassos poliinsaturats de la sèrie omega 6 i omega 3, respectivament.
Aquests dos àcids grassos són essencials, perquè el nostre cos no els pot produir i han de ser incorporats amb l’alimentació. El seu paper en el cos humà és molt important perquè contribueixen en el creixement cel·lular i el desenvolupament i funcionament òptim del sistema cerebral (del qual forma part), a més de permetre’ns assimilar algunes vitamines i minerals.
A més, regulen el transport, degradació i eliminació del colesterol de l’organisme, presenta propietats antiinflamatòries naturals, inhibint a les substàncies que causen la inflamació, redueixen la incidència de malalties cardiovasculars actuant com agents antiarítmics, millorant la funció endotelial vascular i descendint a la pressió sanguínia.