PONS aposta per noves varietats d’olivera a l’Albagès

El 2021 serà l’any de culminació d’un projecte d’investigació varietal d’olivera que la família Pons ha dut a terme durant aquests últims gairebé 20 anys.

Un cop finalitzada la recerca al Jardí Varietal de la finca de l’Albagès, s’ha escollit dues varietats noves que es plantaran durant el 2021 i el 2022:

  • La primera varietat escollida es la Koroneiki, que té unes propietats organolèptiques molt bones, es caracteritza per la seva intensitat i frescura.
  • La segona es una varietat experimental anomenada R1, amb uns paràmetres fruitats i dolcos i molt alta en polifenols, el que dóna estabilitat i vida a l’oli d’oliva.

Aquesta última setmana s’ha iniciat amb la plantada d’olivera en superintensiu de la varietat Koroneiki a la finca de l’Albagés, es tracta d’una varietat grega que s’adapta molt bé al territori i té molt vigor.

Jardí Varietal:

L’any 2001, la finca de l’Albagés va estar greument afectada per la gelada d’aquell any i 100 hectàrees d’olivera van morir.

Degut a aquesta traumàtica situació, es va apostar, per una banda, per recuperar la vinya al territori i, per l’altra, es va iniciar un projecte d’adaptació al territori de diferents varietats d’olivera de tot el món, creant així el Jardí Varietal.

Aquesta investigació, recolzada per l’IRTA i la universitat Rovira i Virgili de Tarragona, es va dur a terme recollint més de 200 varietats d’arreu del món. La finalitat era conéixer les propietats organolèptiques, d’estabilitat i d’adaptació al territori de cadascuna de les varietats. L’estudi es va iniciar el 2003 i va finalitzar al 2019 amb uns resultats clars de quines serien les varietats millor puntuades en tots els aspectes analitzats.

 

Projecte sostenible:

Un cop plantades les oliveres es generarà una coberta vegetal per tal de minimitzar l’erosió del terreny, augmentant el contingut de matèria orgànica del sòl i fomentant la biodiversitat per controlar millor les plagues d’una forma totalment ecològica.