De l’olivar al nou molí

Del camp a la taula és el nostre emblemàtic lema i des de rampell podríem afegir-ne un altre, de l’olivar al nou molí.

El 2023 serà un any decisiu en la història de la família Pons i com tota història té els seus orígens.

Fa dècades, la segona generació de la família va comentar a la quarta generació (que és l’actual): ”Algun dia arribarà l’aigua a les nostres terres del sud de Lleida i ho canviarà tot”, aquell comentari visionari ja és una realitat, i no ha enxampat la família Pons per sorpresa, ben al contrari, s’ha estat preparant per aquest moment durant dècades, o millor dit, al llarg de la seva història.

Les casualitats no existeixen, i si no, fem un breu resum del succeït en els últims 20 anys; uns fets que ens han portat fins aquí, a la imminent obertura d’un nou molí, espectacular i únic en la seva innovació (abordarem aquest tema en següents articles) i capritxós en la seva ubicació, situat al cor de la finca de L’Albagés.

Visita tècnica dels equips involucrats en la creació del nou molí

Al 2001, la finca de L’Albagés va resultar greument afectada per la gelada  d’aquell mateix any i  100 hectàrees d’olivera tradicional va resultar malmesa i va morir. De l’adversitat va sorgir l’oportunitat de crear un dels projectes més interessants i ambiciosos a nivell global en el món de l’olivera. D’una banda, es va apostar per recuperar la vinya al territori i, per una altra, es va iniciar un projecte d’adaptació al territori  de diferents varietats d’olivera de tot el món, més de 200, creant així el Jardí Varietal. Aquesta recerca va ser secundada per l’IRTA; la finalitat era conèixer les propietats organolèptiques, d’estabilitat i d’adaptació al territori  de cadascuna de les varietats, incloses varietats experimentals evolucionades per líders planteristes del mercat.

Jardí Varietal en Clos Pons

El 2021 va ser l’any de culminació d’aquest projecte de recerca varietal d’olivera que la família Pons havia dut a terme durant els últims 20 anys.

Una vegada finalitzada la recerca al Jardí Varietal de la finca de L’Albagés, es van escollir dues noves varietats d’olivera per plantar en super intensiu durant el 2021 i 2022 i anys successius.

Una de les varietats finalistes fou la Koroneiki, amb unes propietats organolèptiques excel·lents, que es caracteritza per la seva intensitat, afruitat  i aroma i també per una adaptació molt alta al territori i a les noves tecnologies agràries. És una varietat present dins de la família JANIROC de PONS.

JANIROC Lecciana Orgànic 500 Ml

L’ altra varietat escollida va ser una varietat experimental anomenada Lecciana, amb uns paràmetres increïbles d’equilibri entre fruita i dolçor, així com un picant viu amb matisos d’amarg. Una varietat amb alt nivell de polifenols, els quals donen estabilitat i vida a l’oli d’oliva. També forma part de la família JANIROC de PONS.

Al mes de maig del 2021 es donà el tret de sortida de les plantacions de l’olivar en superintensiu.

L’aposta per superintensiu va impulsar a la família PONS a preparar alguna de les finques que ja tenia a l’Albagés i es va decidir plantar amb la varietat  Koroneiki, com ja hem comentat en articles anteriors, es tracta d’una varietat d’origen grec que s’adapta molt bé al terroir calcari i clima continental de les nostres plantacions. Gràcies als cultius orgànics i sostenibles, una vegada plantades les oliveres es generarà una coberta vegetal per a minimitzar l’erosió del terreny, augmentant el contingut de matèria orgànica del sòl i fomentant la biodiversitat per a controlar millor les plagues de forma totalment ecològica.

Al 2023, PONS ha continuat apostant per l’expansió d’aquests cultius orgànics i sostenibles, sempre centralitzats al voltant de la finca L’Albagés, per una raó que comentarem més endavant.

La recent adquisició de 42 hectàrees més, totes elles confrontades amb l’actual finca principal, és una clara aposta per un creixement sostenible i centralitzat dins d’unes de les comarques catalanes més afectades per l’abandonament del territori. L’arribada de l’aigua no solament afectarà el sòl o model de negoci, sinó que també afectarà el seu entorn social, seriosament danyat en les últimes dècades pel despoblament, sobretot en les franges d’edat més joves.

PONS entre el 2021 i el 2023 haurà plantat un total de 28 hectàrees de la varietat grega Koroneiki, 35 hectàrees de la prometedora varietat Lecciana i 80 hectàrees de la varietat reina local, l’Arbequina. Un projecte que es complementa amb un total de 200 hectàrees de tradicional i que s’ampliarà durant els propers anys amb dues noves varietats fruit de la recerca del nostre Jardí Varietal.

Totes aquestes finques recentment adquirides, i les ja existents, tenen alguna cosa en comú, el territori que comparteixen i la seva proximitat al nou molí, l’oliva més allunyada del nou Molí no estarà a més de 12 km, la qual cosa garanteix una frescor immillorable des de la seva entrada al molí. La seva ubicació estratègica promet ser un dels seus valors principals, però no l’únic ni el més important, us explicarem el que s’amaga darrere d’aquest ambiciós i innovador projecte tecnològic. Entrem a l’any 0, a la zona 0, en el moment esperat per moltes generacions del nostre territori.

Treballs a l’entorn del que serà el nou molí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *