Amb l’arribada de maig i juny, les vinyes de CLOS PONS es converteixen en un escenari on cada varietat de vinya interpreta la seva pròpia melodia de floració. En aquest període crucial, les flors minúscules i blanques emergeixen, marcant l’inici d’una promesa de fruits que definiran la pròxima collita.
La floració és una de les etapes crucials en qualsevol cultiu i, evidentment, no és diferent en el cas dels ceps. L’estadi és indicatiu de molts aspectes referents a l’any en curs, l’estat dels ceps, etc. Per exemple, és una dada important per intuir la precocitat o no de la verema, igual que la data de brotació, clar, però ja estem més a prop de la maduració i, per tant, ens dona una dada més certa, a l’espera de l’enveriment i els controls de maduració, on ja tindrem una idea molt més precisa de la data de verema.
La floració és esglaonada en el nostre cas, ja que la nostra vinya té una quantitat important de varietats. La meteorologia durant la mateixa és molt important, ja que el bon curs de la pol·linització i el quallat depenen d’ella. Dies molt calorosos o períodes llargs de pluja i humitat són dolents (no oblidem que el cep és una varietat coneguda com a “anemòfila“, és a dir, pol·linitzada pel vent, al contrari de les flors vistoses i més grans que ho fan a través d’insectes). En períodes de pluja, la concentració de pol·len a l’atmosfera és menor.
Al mateix temps, la pluja dificulta el quallat i podríem perdre una part de la producció potencial a causa del corriment de la flor, fet especialment freqüent en la garnatxa, tant tinta com blanca. Un estat saludable de la planta ajuda a mitigar aquest efecte, cosa que ens esforcem a tenir any rere any.
La floració també marca un canvi en el tractament del reg, ja que a partir d’aquest moment intentem reduir la disponibilitat d’aigua per part de la planta, que fins ara ha estat plena. Al mateix temps, aprofitarem la floració per executar un tractament de sofre, ja que és un estimulant de la fertilització, mentre lluitem contra la plaga més comuna de la vinya, el fong “oidio”, del qual ja vam parlar a l’article anterior del nostre bloc: “Una Estratègia Integral: Pràctiques Sostenibles en la Prevenció de Plagues a la Vinya”.
A CLOS PONS, la diversitat de les nostres varietats, com la recentment incorporada Malbec, que ha trobat a les nostres terres de L’Albagés el clima i l’altitud ideals per al seu desenvolupament, s’expressa plenament durant la floració. Cada varietat, amb les seves característiques úniques, respon de manera diferent a les condicions climàtiques, la qual cosa resulta en un mosaic de temps i formes en la floració.
La Malbec, per exemple, és coneguda pel seu vigor i raïms de mida uniforme amb una epidermis negra blavosa, que promet vins foscos intensos i rics en tanins. Mentrestant, altres varietats de les nostres vinyes, situades entre 500 i 700 metres sobre el nivell del mar, en surten beneficiades per la mineralitat i la concentració que aporta el nostre terreny.