El vi negre és ric en Resveratrol, un compost amb propietats antioxidants i efecte càrdio-protector

Un dels polifenols més destacats del vi negre i estudiat en l’àmbit nutricional és el resveratrol. Aquest compost combat les cèl·lules canceroses i els radicals lliures reduint l’envelliment, té un efecte antiinflamatori i protegeix el sistema cardiovascular.

El consum intel·ligent de vi negre, pot presentar potencials efectes beneficiosos per a la salut. El vi negre és ric en antioxidants, especialment en polifenols (1), que són composts bio-actius, localitzats de forma natural en el vi, procedents dels raïms d’origen.

Els polifenols són de particular importància en les característiques i qualitat del vi, ja que determinen el seu color, la seva evolució i condicionen altres característiques organolèptiques, tals com la seva aroma i sabor. A més, poden tenir un impacte significatiu en la salut.

Propietats i beneficis del resveratrol

El resveratrol és un polifenol que es troba en la vinya. Apareix en pràcticament tota la planta, però la part que posseeix més quantitat és la pell del fruit i les llavors.

Per aquesta raó, el vi negre té major proporció de resveratrol que el vi blanc, ja que en l’elaboració del primer es maceren també les llavors i la pell.

Les propietats que se li atribueixen són:

·Efecte antioxidant: El resveratrol actua protegint les cèl·lules enfront dels radicals lliures, substàncies que s’originen en el nostre organisme producte de reaccions químiques i que, a l’excés, contribueixen a l’envelliment cel·lular, a l’estrès oxidatiu i a l’evolució de malalties neurològiques com l’Alzheimer o el Parkinson, i malalties cròniques com l’arteriosclerosi i la diabetis.

·Acció antiinflamatòria: Diversos estudis indiquen que el resveratrol actua modulant els processos inflamatoris mitjançant la inhibició de la producció de molècules proinflamatòries.

·Efecte càrdio-protector: L’acció anticoagulant i d’inhibició plaquetària que exerceix el resveratrol protegeix de l’aterosclerosi i de la mortalitat per malalties cardiovasculars..

·Anticancerós: inhibeix l’activitat d’enzims implicats en l’alteració de cèl·lules tumorals.

Nombrosos estudis epidemiològics han demostrat que el consum moderat de vi negre és beneficiós per a la salut, sempre que formi part d’una dietavariada i equilibrada, com la dieta Mediterrània.

Potencials efectes beneficiosos per la salut del consum moderat del vi negre:

A més dels efectes saludables que ja hem comentat del resveratrol contingut en el vi negre, ha de destacar-se el paper beneficiós del propi alcohol (consumit amb prudència) contra la trombosi, com a agent que col·labora contra l’agregació plaquetària, juntament amb l’acció similar que se li atribueix al resveratrol. A més, el consum moderat d’alcohol afavoreix l’augment del HDL, l’anomenat comunament colesterol bo, la qual cosa podria reduir el risc de malaltia coronària.

Recordem que la Classificació Internacional de Malalties (CIE) estableix com a consum acceptable i no perillós una dosi de 24 grams al dia d’alcohol per a l’home i de 16 grams al dia per a la dona. El consum excessiu és aquell superior a 40 grams al dia en l’home i major a 24 grams al dia en la dona. Cal tenir en compte que, segons recomana la American Heart Association, el consum d’alcohol és un assumpte que ha de ser motiu de discussió entre el metge i el seu pacient en particular, sense poder fer recomanacions generals. Cal no oblidar que el consum important d’alcohol pot implicar problemes molt greus, tals com un augment en la pressió sanguínia, arítmies i miocardiopaties.

VOCABULARI:

(1) Polifenols: són compostos que abunden de manera natural en els aliments vegetals. Tenen propietats antioxidants, ajudant a protegir les cèl·lules del cos del dany dels radicals lliures. Els polifenols els donen els seus colors vibrants a les fruites i vegetals, a més de contribuir a l’amargor, astringència, sabor, aroma i estabilitat oxidativa dels aliments. En la planta, protegeixen contra la radiació ultraviolada, els patògens, el dany oxidatiu i les condicions climàtiques difícils.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *